По последниот  натпревар на Источно-Европското првенство во Турција, две екипи го предводеа Балканскиот шампионат.

По победи и подиуми во Романија, Грција и Бугарија европскиот шампион Николај Гочева со навигатор Красимир Колев остана недостижен во генералниот пласман и стапнал на шампионскиот врв во Источно Европскиот Шампионат за 2017 година. Николај Гочева е европски шампион за 2016-та и источно европски шампион за 2017-та. Во неговата колекција недостасува светската титула и во 2018 година заедно со Тодор Христов ќе настапуваат на  светскиот Баја шампионат на натпревароте во Русија, Казахстан, Катар, Мароко, Италија, Полска, Португалија и Шпанија.

Екипажот на Хјундаи Теренски Рејсинг со прототип Hyundai Santa Fe оваа година се пласираа на третото место во генералниот пласман и втор во класата на прототипи во источно европскиот шампионат за 2017, после успешно претставување во трите натпревари.

Цветомир Иванчев и Ивајло Николов ја освоија шампионската титула на Р.Бугарија  за 2017 година и го освоија Источно Европското првенство во 2016 година.

За 2018-та се поставени уште повисоки цели, се подготвуваат за учество со ново возило, прототип на Hyundai Tucson, кој е во фаза на проектирање и изработка во Бугарија заедно со Hyundai Bulgaria.

Сите достигнувања на натпреварувачите станаа можни со поддршката на Автомобилистичката Федерација на Македонија, која ги лиценцираше натпреварувачите и им помогна логистички во трките.

Сите натпреварувачи кои настапуваа на натпреварите настапија со лиценци од Автомобилистичката Федерација на Македонија